italien bilder

Den 29 januari åkte jag & två tjejer, till Italien på praktik.
Vi bodde i den stora turistorten Rimini (fast när vi var där, var det inte mycket turister)
Vi var i San Marino och tittade på den fina utsikten. Sedan var vi även i Venedig, där vi åkte
gondol, åt glass, shoppade & köpte fina italien tröjor.
Den 26 februari var det dags för oss att bege oss hem igen, 1 månad senare.
Blandade känslor, men mest av allt hade vi velat stanna kvar.
Detta är verkligen ett minne för livet och något av det bästa jag har gjort i mitt liv.
En stor möjlighet och chans som jag fick av skolan, som jag tog.
Jag ångrar det inte en minut.
Så mycket minnen och så mycket roliga händelser.
Jag längtar tillbaka!



Jul-tips

Såhär i juletider behövs bra & roliga kokböcker för nya tips i det stora utbudet av kakor, julgodis & julmat.



jag rekommenderar Leif Mannerströms julkokbok.
Gamla härliga recept, som kommer till användning i jul.
Dessutom en bra julklapp, inför nästa jul?

Kräftsoppa

Du behöver:

2 stora morötter
4 msk smör
3-4 msk vetemjöl
2 fiskbuljongtärningar/fond (efter egen smak)
1 ask kräftost Kavli (400 g)
2 dl créme fraiche
dill i massor
2 krm svartpeppar malen
1 burk kräftstjärtar


Skala och riv morötterna.
Fräs de i smöret under ca: 5 min.
Redes med 3-4 msk vetemjöl.

Häll i 1 liter vatten tillsammans med fiskbuljongtärningarna.
Puttra ca: 5 min.

Blanda i:

kräftosten
créme frache
dillen
svartpeppar
salt

slutligen kräftstjärtarna!
de får inte vara i för länge, för då blir det sega.






ingredienserna som behövs


fräs morötterna


morötterna, i vattnet, samt fiskbuljong


kräftosten och créme frachie i vätskan


krydda med svartpeppar o salt


dags att ta i massor med dill! (jag använde detta + lite till)


kräftsoppan, klar för servering




Soppan är lätt att göra & smakar strålande!











Kanelbullensdag

Du behöver:

Deg:

25g jäst för söta degar
75 g smör eller margarin
2½ dl mjölk
½ dl strösocker
1 krm salt
1 tsk malen kardemumma
ca 7 dl mjöl

Fyllning:

50g margarin eller smör
½ dl strösocker
1 tsk kanel

Pensling:

1 ägg

Garnering:

Pärlsocker


Smula ner jästen i en degbunke.
Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.
Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen.
Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.
Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och kanel.
Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm.
Bred på fyllningen och rulla ihop.
Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt.
Låt jäsa ca 30 minuter.
Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter.



jag tänkte vara snäll att ge er ett recept på
bullar o en lockande bild, så att ni kommer bli sugna på att baka!

Nu ska åtminstonde jag bege mig ut i köket för att se om det finns några goda bullar att äta.
Några bullar och ett glas mjölk - mumsfillibabba!





Hummerfiske

I lördags var jag uppe med tuppen, kl 07.00 för att få följa med och fiska hummer!
Det blåste och var kyligt, men när det var dags att dra upp tinnorna,
hade man alltid en liten förhoppning av att få se havets svarta guld!







Koka hummer:

6 L vatten
2 dl grov salt
1 tsk dillfrön
1 knippe dill
en skvätt öl

koka i ca: 5-10 min





Från den svarta färgen, till den röda.
Ja, hummer är en delikatess och det
är något visst med att vara ute och
dra upp tinnorna.












Kall skaldjurspaj

Du behöver:

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
2 msk vatten

Fyllning:

1 kg räkor med skal
1 st (200 g) krabba på burk
2 st (60 g) röd storkornskaviar (stenbitsrom)
½ dl finhackad gräslök
½ dl finhackad dill
1 krm italiensk salladskrydda
1 krm svartpeppar (malen)
½ dl majonäs
2 dl lätt créme fraiche

Garnering: 

Citron
Dill
Räkor
Storkornskaviar (stenbitsrom)


Blanda mjölet, smöret och vattnet i en matberedare eller för hand, till en smidig smet. 
Låt den liggen en liten stund i kylskåpet.
Tryck ut degen i en form o nagga den (använd en gaffel o picka i degen) Lägg folie runt kanterna och
sätt in den i ugnen på 200 grader, i ca 10 min. Ta sedan ut den och ta av folien och låt gräddas yttligare i 15 min
på samma temperatur. Låt pajskalet kallna innan du tar det ut formen. 
Skala räkorna. Häll av spadet av krabban, ta bort eventuella broskbitar. 
Blanda ingredienserna till en fyllning strax inann den ska läggas i det kalla pajskalet. 
Garnera med citron, dill, räkor & stenbitsrom. 



ingredienserna som behövs


pajdegen är blandad


tryck ut pajdegen i formen o lägg en folie remsa runt kanterna, nagga med gaffel!
in i ugnen i 10 min


finhackad gräslök


finhackad dill


blanda ingredienserna till en god röra


blanda, blanda


pajskalet är färdig gräddat, 10+15 min


röran i pajskalet, det börjar likna något


garnering + stenbitsrom


dags att sätta sig o njuta! 
så underbart god paj, min favorit!






Frågor?

Om ni har några frågor angående något, är detta en bra plats att ställa de på!
Fortsätta läsa!

Höst dukning

Frostade äpplen


Du behöver:

äpplen
äggvita
socker

Pensla äpplena med äggvita, puddra sedan socker över. Vänta innan du tar i de, så det hinner torka!


äggvita, trädgårs-äpplen och socker


ett frostat äpple



Min höst dukning



ljuslyktor


dekoration - grå sand


även lite fina pärlor


hösten i all ära - löv & kastanjer


ljuslyktan - ljuset är på plats och lyser så fint


ett glas o lite av dukningen


höst servetter


de frostade äpplena, visst blev de fina?


dukningen i sin helhet





Ni kan påverka!


Morots- och kanelmuffins

Du behöver:

2 ägg
2 dl socker
0,5 dl smält smör
1 dl filmjök
3 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1½ tsk bakpulver
1 dl finrivna morötter

Garnering:

Florsocker
Kanel

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Häll i margarin och fil. Rör i mjölet, blandat med kanel och bakpulver. Blanda i morötterna.
Gör iordning muffins formarna och ställ de på en plåt. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 10-12 minuter.

Låt svalna, pudra sedan över med florsocker och kanel.



ingredienserna som behövs


vispa ägg och socker


vispa i smöret och filen


vispa i mjölet, kanelen och bakpulvret


riv morötterna


blanda i morötterna


klicka ut smeten i formarna


efter 12 minuter i ugnen + tid att svalna, dofta över med florsocker och kanel


färdiga för att göra ett besök i munnen






Kycklingpaj á la Lena (Frida)

6 port.

Du behöver:

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
125 g smör/margarin
2 msk kallt vatten

Fyllning:

ca ½ purjolök eller 1 gul lök
1 liten röd paprika
200 g färska eller en burk champinjoner
smör eller olja
grillad eller stekt kyckling
2½ dl matlagningsgrädde 15 % (jag använde mig av mjölk, man tager vad man haver)
1½ msk vetemjöl + 1-2 dl vatten
salt
svart peppar
2 dl riven ost

Blanda ingredienserna till pajdegen och låt den vila kallt en stund. tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter. Nagga väl och förgrädda ca 10 min på nedersta falsen i 200 grader varm ugn. Finstrimla purjon eller hacka löken. Tärna paprikan och skiva champinjonerna (eller hacka). Fräs allt i lite smör eller olja. Finfördela och blanda i kycklingen. (Ca: 400 g kött.)

Tillsätt grädde och mjölet i utrört vatten och låt puttra i 5 minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg röran i pajskalet och strö över riven ost. Grädda mitt i ugnen på 200 grader. 15-20 minuter.


ingredienserna som behövs


dela kycklingen i bitar


nagga pajskalet


finstrimla purjolöken


tärna paprikan


hacka champinjonerna


fräs paprikan, purjolöken och champinjonerna


såhär ser pajskalet ut efter 10 min i ugnen


här är allt i, mjölet, mjölken + att jag la till lite härlig färsk timjan!


lägg fyllningen i pajskalet och strö över osten, in i ugnen


pajen är färdig att servera!





Nöt & äpplekaka

Du behöver:

50 g hasselnötter (ca 1 dl)
3 ägg
2 dl strösocker
100 g smör
1 dl mjölk
1 tsk bakpulver
2 dl mjöl

Sätt ugnen på 175 grader.
Mal hasselnötterna i en mixer.
Vispa ägg och socker i en bunke till en luftig smet.
Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och låt koka upp.
Häll den heta mjölken i äggsmeten under vispning.
Blanda bakpulvret med mjölet och rör ner i bunken med äggsmeten, häll sist i hasselnötterna.
Häll smeten i en smord form med ströbröd (använd gärna en sockerkaksform), grädda kakan i ca 40 minuter.


ingredienserna som behövs


jag använde mig av en väldigt gammal kvarn, men den funkade suveränt!


ägg och socker


dags för elvispen att göra sitt, den är så röd och fin!


det smälta smöret med mjölken, nu är det bara o vänta på att det ska koka upp
Under tiden skalada och delade jag äpplena i skivor


sen var det dags att smörja formen


när smöret och mjölken är i äggblandningen är det dags för mjölblandningen och sist
men inte minst, hasselnötterna. Sen är det dags för smeten att åka i formen, sen
läggs äpplena på toppen och trycks ner lite


efter ca 40 i ugnen är den färdig!


sen var den dags att servera, jag valde att äta lite glass vid sidan av, inte alls behövligt
eftersom den är god som den är!






Halloncheesecake

Du behöver:

12 digistive kex
75 g smör/margarin
400 g Philadelphia ost
3 ägg
200 g hallon
1,25 dl socker
3 dl créme fraiche
4 msk florsocker
1 msk vaniljsocker

Smula kexen och blanda ihop det med det smälta smöret. Fördela blandningen i en form med löstagbarkant, ca 24 cm i diameter.

Fyllning 1

Blanda philadelphia ost med ägg till en jämn smet, rör sedan ner hallon och socker. Häll smeten i formen över kexblandningen och grädda i ugn 175 grader i 30-35 min.

Fyllning 2

Blanda créme fraiche, florsocker och vaniljsocker till en jämn smet och häll över kakan. Grädda yttligare
i 6-8 minuter.

Låt kakan svalna och ställ kallt några timmar innan den ska serveras.
Garnera gärna med hallon och citronmeliss eller choklad.


ingredienserna som behövs


blanda kexen och smöret/margarinet


fördela ut kexblandningen i en form


blanda philadelphia osten och äggen


tills det blir en jämn smet


när det har blivit en jämn smet, häller du i hallonen och sockret


häll smeten över kexblandningen


nu så, dags för en sväng in i ugnen


blanda florsocker, vaniljsocker & créme fraiche till en jämn smet


när den andra fyllningen täcker hela kakan, är det dags för en snabbis till i ugnen


efter att den har stått och svalnat några timmar är det dags för servering
visst blir det fint med ett citronmeliss blad på toppen?



 

 


Äpple & Blåbärsmuffins

Du behöver:

50 g smör/margarin
1,25 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Blåbär
Äpplen

Smaksättning:
2 tsk vaniljsocker
kanel

Sätt på ugnen på 225 grader. Smält smöret/margarinet och häll i mjölken. Vispa äggen och sockret poröst i en
skål. Tillsätt mjölken och smöret/margarinet och smaksättningen. Rör ner mjölet tillsammans med bakpulvret. Häll i kanel, till du tycker att smeten får en härlig färg och smak.
Fördela smeten i muffinsformarna.
Toppa med äpple-skivor & blåbär!



smeten är nästan färdig
den innehåller nu, smör, mjölk, socker, ägg, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker


toppa med kanel & blanda i


muffinsformarna, som finns i massvis olika fina motiv


allt är egenplockat! skala äpplena & skiva de


lägg äpple-skivorna o blåbären på smeten, dags för en tur in i ugnen


10 min senare, fika med nybakade muffins, mums!



Karamell äppelpaj

Du behöver:

100 g smör/margarin
2,5 dl mjöl
2,5 dl socker
1 tsk bakpulver
1 ägg
kanel
glass/vaniljsås

Smält smöret och låt det sedan svalna.
Blanda mjöl, socker och bakpulver i en skål.
Häll i det smälta smöret. Rör om.
Blanda sist i ägget.

Skala äpplena och skiva de och lägg i en form.
Klicka över smeten.
Toppa med kanel och lite socker.


ingredienserna


smält smöret


blanda mjöl, socker & bakpulver


häll i det svala smöret


blanda i ägget


egenplockade äpplen


färdig skalad äpplen, då var det bara dags att ta ur kärnhuset ur dem


klicka smeten över äpplena o toppa med kanel & lite socker


kanel


färdig gräddad


riktigt smälter i munnen, perfekt med glass eller vaniljsås till
Hoppas det ska smaka!



RSS 2.0