Kanelbullensdag
Deg:
25g jäst för söta degar
75 g smör eller margarin
2½ dl mjölk
½ dl strösocker
1 krm salt
1 tsk malen kardemumma
ca 7 dl mjöl
Fyllning:
50g margarin eller smör
½ dl strösocker
1 tsk kanel
Pensling:
1 ägg
Garnering:
Pärlsocker
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.
Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen.
Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.
Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och kanel.
Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm.
Bred på fyllningen och rulla ihop.
Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt.
Låt jäsa ca 30 minuter.
Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter.
jag tänkte vara snäll att ge er ett recept på
bullar o en lockande bild, så att ni kommer bli sugna på att baka!
Nu ska åtminstonde jag bege mig ut i köket för att se om det finns några goda bullar att äta.
Några bullar och ett glas mjölk - mumsfillibabba!