Frågor?

Om ni har några frågor angående något, är detta en bra plats att ställa de på!
Fortsätta läsa!

Höst dukning

Frostade äpplen


Du behöver:

äpplen
äggvita
socker

Pensla äpplena med äggvita, puddra sedan socker över. Vänta innan du tar i de, så det hinner torka!


äggvita, trädgårs-äpplen och socker


ett frostat äpple



Min höst dukning



ljuslyktor


dekoration - grå sand


även lite fina pärlor


hösten i all ära - löv & kastanjer


ljuslyktan - ljuset är på plats och lyser så fint


ett glas o lite av dukningen


höst servetter


de frostade äpplena, visst blev de fina?


dukningen i sin helhet





Ni kan påverka!


Morots- och kanelmuffins

Du behöver:

2 ägg
2 dl socker
0,5 dl smält smör
1 dl filmjök
3 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1½ tsk bakpulver
1 dl finrivna morötter

Garnering:

Florsocker
Kanel

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Häll i margarin och fil. Rör i mjölet, blandat med kanel och bakpulver. Blanda i morötterna.
Gör iordning muffins formarna och ställ de på en plåt. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 10-12 minuter.

Låt svalna, pudra sedan över med florsocker och kanel.



ingredienserna som behövs


vispa ägg och socker


vispa i smöret och filen


vispa i mjölet, kanelen och bakpulvret


riv morötterna


blanda i morötterna


klicka ut smeten i formarna


efter 12 minuter i ugnen + tid att svalna, dofta över med florsocker och kanel


färdiga för att göra ett besök i munnen






Kycklingpaj á la Lena (Frida)

6 port.

Du behöver:

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
125 g smör/margarin
2 msk kallt vatten

Fyllning:

ca ½ purjolök eller 1 gul lök
1 liten röd paprika
200 g färska eller en burk champinjoner
smör eller olja
grillad eller stekt kyckling
2½ dl matlagningsgrädde 15 % (jag använde mig av mjölk, man tager vad man haver)
1½ msk vetemjöl + 1-2 dl vatten
salt
svart peppar
2 dl riven ost

Blanda ingredienserna till pajdegen och låt den vila kallt en stund. tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter. Nagga väl och förgrädda ca 10 min på nedersta falsen i 200 grader varm ugn. Finstrimla purjon eller hacka löken. Tärna paprikan och skiva champinjonerna (eller hacka). Fräs allt i lite smör eller olja. Finfördela och blanda i kycklingen. (Ca: 400 g kött.)

Tillsätt grädde och mjölet i utrört vatten och låt puttra i 5 minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg röran i pajskalet och strö över riven ost. Grädda mitt i ugnen på 200 grader. 15-20 minuter.


ingredienserna som behövs


dela kycklingen i bitar


nagga pajskalet


finstrimla purjolöken


tärna paprikan


hacka champinjonerna


fräs paprikan, purjolöken och champinjonerna


såhär ser pajskalet ut efter 10 min i ugnen


här är allt i, mjölet, mjölken + att jag la till lite härlig färsk timjan!


lägg fyllningen i pajskalet och strö över osten, in i ugnen


pajen är färdig att servera!





Nöt & äpplekaka

Du behöver:

50 g hasselnötter (ca 1 dl)
3 ägg
2 dl strösocker
100 g smör
1 dl mjölk
1 tsk bakpulver
2 dl mjöl

Sätt ugnen på 175 grader.
Mal hasselnötterna i en mixer.
Vispa ägg och socker i en bunke till en luftig smet.
Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och låt koka upp.
Häll den heta mjölken i äggsmeten under vispning.
Blanda bakpulvret med mjölet och rör ner i bunken med äggsmeten, häll sist i hasselnötterna.
Häll smeten i en smord form med ströbröd (använd gärna en sockerkaksform), grädda kakan i ca 40 minuter.


ingredienserna som behövs


jag använde mig av en väldigt gammal kvarn, men den funkade suveränt!


ägg och socker


dags för elvispen att göra sitt, den är så röd och fin!


det smälta smöret med mjölken, nu är det bara o vänta på att det ska koka upp
Under tiden skalada och delade jag äpplena i skivor


sen var det dags att smörja formen


när smöret och mjölken är i äggblandningen är det dags för mjölblandningen och sist
men inte minst, hasselnötterna. Sen är det dags för smeten att åka i formen, sen
läggs äpplena på toppen och trycks ner lite


efter ca 40 i ugnen är den färdig!


sen var den dags att servera, jag valde att äta lite glass vid sidan av, inte alls behövligt
eftersom den är god som den är!






Halloncheesecake

Du behöver:

12 digistive kex
75 g smör/margarin
400 g Philadelphia ost
3 ägg
200 g hallon
1,25 dl socker
3 dl créme fraiche
4 msk florsocker
1 msk vaniljsocker

Smula kexen och blanda ihop det med det smälta smöret. Fördela blandningen i en form med löstagbarkant, ca 24 cm i diameter.

Fyllning 1

Blanda philadelphia ost med ägg till en jämn smet, rör sedan ner hallon och socker. Häll smeten i formen över kexblandningen och grädda i ugn 175 grader i 30-35 min.

Fyllning 2

Blanda créme fraiche, florsocker och vaniljsocker till en jämn smet och häll över kakan. Grädda yttligare
i 6-8 minuter.

Låt kakan svalna och ställ kallt några timmar innan den ska serveras.
Garnera gärna med hallon och citronmeliss eller choklad.


ingredienserna som behövs


blanda kexen och smöret/margarinet


fördela ut kexblandningen i en form


blanda philadelphia osten och äggen


tills det blir en jämn smet


när det har blivit en jämn smet, häller du i hallonen och sockret


häll smeten över kexblandningen


nu så, dags för en sväng in i ugnen


blanda florsocker, vaniljsocker & créme fraiche till en jämn smet


när den andra fyllningen täcker hela kakan, är det dags för en snabbis till i ugnen


efter att den har stått och svalnat några timmar är det dags för servering
visst blir det fint med ett citronmeliss blad på toppen?



 

 


Äpple & Blåbärsmuffins

Du behöver:

50 g smör/margarin
1,25 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Blåbär
Äpplen

Smaksättning:
2 tsk vaniljsocker
kanel

Sätt på ugnen på 225 grader. Smält smöret/margarinet och häll i mjölken. Vispa äggen och sockret poröst i en
skål. Tillsätt mjölken och smöret/margarinet och smaksättningen. Rör ner mjölet tillsammans med bakpulvret. Häll i kanel, till du tycker att smeten får en härlig färg och smak.
Fördela smeten i muffinsformarna.
Toppa med äpple-skivor & blåbär!



smeten är nästan färdig
den innehåller nu, smör, mjölk, socker, ägg, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker


toppa med kanel & blanda i


muffinsformarna, som finns i massvis olika fina motiv


allt är egenplockat! skala äpplena & skiva de


lägg äpple-skivorna o blåbären på smeten, dags för en tur in i ugnen


10 min senare, fika med nybakade muffins, mums!



Karamell äppelpaj

Du behöver:

100 g smör/margarin
2,5 dl mjöl
2,5 dl socker
1 tsk bakpulver
1 ägg
kanel
glass/vaniljsås

Smält smöret och låt det sedan svalna.
Blanda mjöl, socker och bakpulver i en skål.
Häll i det smälta smöret. Rör om.
Blanda sist i ägget.

Skala äpplena och skiva de och lägg i en form.
Klicka över smeten.
Toppa med kanel och lite socker.


ingredienserna


smält smöret


blanda mjöl, socker & bakpulver


häll i det svala smöret


blanda i ägget


egenplockade äpplen


färdig skalad äpplen, då var det bara dags att ta ur kärnhuset ur dem


klicka smeten över äpplena o toppa med kanel & lite socker


kanel


färdig gräddad


riktigt smälter i munnen, perfekt med glass eller vaniljsås till
Hoppas det ska smaka!



Mormors morotssoppa

Du behöver:

ca: 10 morötter
½ purjolök
3 st tärningar med grönsaksbujong/grönsaksfond
1½ l vatten
3/4 dl grädde
ca: 12 dl mjölk
5 msk vetemjöl
salt
vitpeppar
smör till fräsning

Börja med att skala morötterna. Skölj och skär purjolöken. Fräs sedan purjolöken i smör i en kastrull. Använd dig av en matberedare när du ska riva morötterna (ett rivjärn går naturligtvis också bra). Blanda i morötterna med purjolöken. Häll i ca: 1½ l vatten i kastrullen. (så att det någorlunda täcker grönsakerna.)

Ta i grönsaksbujong. Börja med 2 st.
Sätt på locket och låt det koka upp.
När det har kokat upp, sänker du plattan så att det inte kokar över. Sätt på locket.
Ta en titt då och då och rör om.

Häll i grädden och mjölken. Ev. en till buljongtärning.

Gör en toppredning.
5 msk mjöl och 1 dl mjölk. Häll i redningen när det har börjat koka. Låt det koka minst 5 minuter, för att koka bort
mjölsmaken.

Krydda med salt & vitpeppar.



skalade morötter


purjolöken


hackad purjolök


purjolök & smör som fräser


morötterna körs i matberedaren (rivjärn går också bra)


lägg morötterna i kastrullen med purjolöken


nu är vätskan i, vatten + mjölk & grädde


dags för toppredning. låt koka i 5 min. smaka sedan av med salt & peppar.


Klar att servera.
Detta är helt klart min favorit soppa.
Så enkel & naturligt god!
Soppa är perfekt nu när det börjar närma sig hösttider.




RSS 2.0