Mormors morotssoppa
Du behöver:
ca: 10 morötter
½ purjolök
3 st tärningar med grönsaksbujong/grönsaksfond
1½ l vatten
3/4 dl grädde
ca: 12 dl mjölk
5 msk vetemjöl
salt
vitpeppar
smör till fräsning
Börja med att skala morötterna. Skölj och skär purjolöken. Fräs sedan purjolöken i smör i en kastrull. Använd dig av en matberedare när du ska riva morötterna (ett rivjärn går naturligtvis också bra). Blanda i morötterna med purjolöken. Häll i ca: 1½ l vatten i kastrullen. (så att det någorlunda täcker grönsakerna.)
Ta i grönsaksbujong. Börja med 2 st.
Sätt på locket och låt det koka upp.
När det har kokat upp, sänker du plattan så att det inte kokar över. Sätt på locket.
Ta en titt då och då och rör om.
Häll i grädden och mjölken. Ev. en till buljongtärning.
Gör en toppredning.
5 msk mjöl och 1 dl mjölk. Häll i redningen när det har börjat koka. Låt det koka minst 5 minuter, för att koka bort
mjölsmaken.
Krydda med salt & vitpeppar.

skalade morötter

purjolöken

hackad purjolök

purjolök & smör som fräser

morötterna körs i matberedaren (rivjärn går också bra)

lägg morötterna i kastrullen med purjolöken

nu är vätskan i, vatten + mjölk & grädde

dags för toppredning. låt koka i 5 min. smaka sedan av med salt & peppar.

Klar att servera.
Detta är helt klart min favorit soppa.
Så enkel & naturligt god!
Soppa är perfekt nu när det börjar närma sig hösttider.

ca: 10 morötter
½ purjolök
3 st tärningar med grönsaksbujong/grönsaksfond
1½ l vatten
3/4 dl grädde
ca: 12 dl mjölk
5 msk vetemjöl
salt
vitpeppar
smör till fräsning
Börja med att skala morötterna. Skölj och skär purjolöken. Fräs sedan purjolöken i smör i en kastrull. Använd dig av en matberedare när du ska riva morötterna (ett rivjärn går naturligtvis också bra). Blanda i morötterna med purjolöken. Häll i ca: 1½ l vatten i kastrullen. (så att det någorlunda täcker grönsakerna.)
Ta i grönsaksbujong. Börja med 2 st.
Sätt på locket och låt det koka upp.
När det har kokat upp, sänker du plattan så att det inte kokar över. Sätt på locket.
Ta en titt då och då och rör om.
Häll i grädden och mjölken. Ev. en till buljongtärning.
Gör en toppredning.
5 msk mjöl och 1 dl mjölk. Häll i redningen när det har börjat koka. Låt det koka minst 5 minuter, för att koka bort
mjölsmaken.
Krydda med salt & vitpeppar.

skalade morötter

purjolöken

hackad purjolök

purjolök & smör som fräser

morötterna körs i matberedaren (rivjärn går också bra)

lägg morötterna i kastrullen med purjolöken

nu är vätskan i, vatten + mjölk & grädde

dags för toppredning. låt koka i 5 min. smaka sedan av med salt & peppar.

Klar att servera.
Detta är helt klart min favorit soppa.
Så enkel & naturligt god!
Soppa är perfekt nu när det börjar närma sig hösttider.

Kommentarer
Trackback